دهه 40 شكوفاترين مقطع زماني در تاريخ اقتصاد ايران است. در ابتداي اين دهه، اقتصاد ايران گرفتار ركودي عميق بود و پس از پايان اين دهه هم مجددا از ابتداي دهه 50 وارد يك دوره تورمي و سپس ركود تورمي سنگين شد. در اين ميان اما، شاخصهاي اقتصادي دهه 40 درخشش خاصي دارند؛ با رشد اقتصادي عمدتا دورقمي و ميانگين تورم زير 2 درصد در دوراني كه اكثر كشورهاي جهان با تورم دو رقمي دست بهگريبان بودند. تنها نقطه تاريك اقتصادي در اين دهه، سياست غلط و مخرب اصلاحات ارضي شاه است كه به اعتقاد تيمي كه شكوفايي اقتصادي را در آن مقطع زماني فرماندهي كردند پرواز بلندتر و پايدارتر اقتصاد ايران را با مانع مواجه كرد. اينكه رونق غيرتورمي بيسابقه در دهه 40 چگونه رقم خورد، پرسشي است كه پاسخ صحيح به آن ميتواند الگوي مناسبي براي تكرار آن باشد. فرماندهي موفق اصلاحات اقتصادي نيازمند هماهنگي كامل سياستهاي حاكم بر دو بخش صنعت و تجارت با ملاحظه قيود حاكم بر سياستهاي مالي و پولي است. بهعبارت دقيقتر، هم نقش ساختار تصميمسازي و سياستگذاري اقتصادي اهميت دارد هم نقش تيم اقتصادي. بهترين تيم اقتصادي در يك ساختار غلط زمينگير ميشود و ازسوي ديگر، يك ساختار صحيح هم در فقدان يك تيم اقتصادي هماهنگ براي خيز اقتصادي كفايت نميكند. متاسفانه در آستانه شكلگيري دولت دوازدهم، بهنظر ميرسد تحليل غلطي از علل برخي ناكاميهاي اقتصادي دولت يازدهم، زمينه تخريب ساختار سياستگذاري اقتصادي به جاي اصلاح آن را فراهم كرده است.
فقدان هرگونه عمق در توليد صنعتي و فقدان رابطه منطقي بين صنعت مونتاژ و ساير بخشهاي اقتصاد ملي باعث شد صنعت تا 90 درصد به خارج وابسته شود. تنها گواه بخشي از اين وابستگي است. در اين راستا صنايعي همچون فولاد و آلومينيوم احداث شدند، گرچه موفقيتهايي نيز در احداث به دست آمد اما توسعه صنايع مونتاژ به شدت بخشهاي ديگر را تضعيف كرد. از مسائل تأثيرگذار بر وضعيت اقتصادي مردم در دهه چهل و پنجاه، جشنهاي سلطنتي بود. و برگزاري جشنهاي مختلف در طول سال از جمله اين اقدامات است. اولين جشن پرشكوه دولت محمدرضا شاه در آبان ماه 1346 برگزار شد كه جشن تاجگذاري بود. اقدام بعدي رژيم پهلوي برگزاري جشنهاي دو هزار و پانصدمين سال بنيانگذاري شاهنشاهي ايران بود كه نيروهاي فراواني را براي مدت چند سال به خود مشغول كرد. در اين جشنها از سران كشورهاي مختلف دعوت به عمل آمد. علاوه بر اينها، جشنهايي بود كه در اين دوره به صورت منظم در طول سال برگزار ميگرديد كه مهمترين آنها عبارت بودند از: چهار ارديبهشت (سالزور تاجگذاري فرح پهلوي)، بيست و نهم آذر (سالروز ازدواج فرح با شاه) و غيره.
رشد اقتصادي ايران در سال هاي گذشته نوسانات بسياري را تجربه كرده، به بيان ديگر در چند سال گذشته در كشور از رشد اقتصادي مثبت 17 درصد تا منفي 8 درصد به ثبت رسيده است. پس از توافق برجام در سال 95 شاهد به ثبت رسيدن رشد هاي اقتصادي بسيار بالا بوده ايم تا جايي كه رشد توليد ناخالص داخلي كشور در زمستان سال 95 عدد 17.1 درصد را به خود ديد. اين روند تا بهار سال 97 نيز ادامه يافت اما از تابستان همين سال و همزمان با خروج امريكا از برجام، رشد اقتصادي ايران منفي شد. اين رشد منفي تا تابستان سال 99 ادامه داشت. در پاييز سال 99 رشد اقتصادي كشور پس از دو سال تجربه رشد منفي، عدد مثبت 0.7 درصد را به ثبت رساند و در زمستان همين سال به بالاي 6 درصد هم رسيد. چه اندازه بايد از رشد اقتصادي مثبت خشنود بود؟ همان گونه كه گفته شد رشد اقتصادي ايران در بهار امسال 3.8 درصد بوده، اين در حاليست كه در فصل مشابه سال گذشته رشد اقتصادي 6.9 درصد به ثبت رسيده است.
همچنين با عضويت در كانال تلگرام اخبار فاركس به فارسي تجارت آفرين ميتوانيد در لحظه با اتفاقات مهم اقتصادي در سرتاسر دنيا همراه باشيد. براي عضويت در كانال تلگرام تجارت آفرين از اين لينك استفاده نماييد. همچنين براي ورود به بخش اخبار فاركس سايت نيز روي اين لينك كليك نماييد. سايت اخبار فاركس FXStreet را بدون شك مي توان يكي از بهترين سايت هاي اطلاع رساني فاركس ناميد كه بايد به صورت روزانه توسط تريدرها مطالعه شود. شايد به جرات بتوان گفت كه FXStreet هر دقيقه خبر جديدي را با موضوع Forex انتشار مي دهد. شما براي اطلاع از اخبار فاركس، نيازي نداريد تا صفحه مرورگر خود را همواره به روز كنند زيرا خود سايت در صورت انتشار خبر جديد اين كار را بصورت اتوماتيك انجام مي دهد. تمركز FXStreet برروي موارد اساسي تاثيرگذار برروي اقتصاد يك كشور است و تنها برروي جفت ارزها تمركز ندارد. اخبار موجود در اين سايت نه تنها توسط تيم خبري FXStreet بلكه توسط سازمان هاي خارج تيم نيز تهيه مي شود.